Небрежният контрол на договорите, сключени от министерството на отбраната на САЩ във връзка с конфликтите в Ирак и Афганистан, е довело до прахосването на 30 милиарда долара, обяви комисия на Конгреса, цитирана от Франс прес.


"Десетки милиарди долари на данъкоплатците са били пропилени заради липсата на планиране, неточни и променящи се искания, неуместни търгове и недостатъчни критерии за контрол и наблюдение", обобщиха съпредседателите на разследващия орган Кристофър Шейс и Майкъл Тиболт в статия във вестник "Вашингтон пост".

 

Двамата споменават също за проблеми при координацията между многобройните правителствени агенции в САЩ, както и за виновно или небрежно поведение от страна на държавни служители и изпълнители на договори.

 

Те критикуват прекомерното разчитане от американските въоръжени сили през последното десетилетие на подизпълнители и по-специално на частни охранителни фирми.


Сред цитираните фрапантни примери за разхищение на средства е изразходването на 40 милиона долара за затвор в Ирак, който не само че правителството в Багдад не искало, но и изобщо не бил построен докрай. В Афганистан, Съединените щати похарчили 300 милиона долара за електроцентрала, която местните власти нямали пари, за да въведат в експлоатация.


Тези грешки при изразходването на средства подкопаха имиджа на САЩ по света и насърчиха корупцията в Ирак и Афганистан, предупреждава комисията за военновременните договори.


Разследващият орган, в който влизат и републиканци, и демократи, ще представи своя доклад на Конгреса утре. /БТА/