САЩ сериозно се заема с построяването на терминали за втечняване на природен газ и експорта му с LNG танкери. Втори проект за изграждане на такова съоръжение печели разрешение от Департамента по енергетика. Freeport LNG вече разполага с положителен отговор на инвестиционното си намерение в Тексас, съобщава Goldman Sachs Group Inc. Предстои обаче и одобрение от Енергийния регулатор.

 

Терминалът ще може да експортира 1.4 млрд. куб. м. природен газ на ден. Според анализа на Голдмън Сакс капацитетът за износ на втечнен газ от САЩ ще достигне 6.8 млрд. куб. м. дневно, като пазарът няма да се нуждае от повече от 7.7 млрд. куб. м. през следващите 10 години.

 

За да може американският природен газ да е конкурентен в Европа, цената му трябва да не надвишава $ 5.10 за куб. метър. В момента цената се движи около $ 4.108 за куб. м.

 

Ако се приеме, че цената на петрола ще се нормализира около $ 100 за барел, то природният газ, добит в САЩ, ще запази потенциала си да е по-евтин от обвързаните към цената на петрола продукти, доставяни в Азия.

 

Вторият проект за изграждане на терминал за втечнен газ, Freeport LNG, се развива в партньорство от три компании: ConocoPhillips, Dow Chemical Co. и Osaka Gas Co. Първият проект е на компанията Cheniere Energy Inc., която още през 2011-та година представи проекта си Sabine Pass в Луизиана. Терминалът е с капацитет за производство на 2.2 млрд. куб. м. газ дневно.

 

Правителството разглежда поне 20 предложения за експорт на втечнен газ, които биха могли да отворят вратите за износ на 41% от добития в САЩ природен газ.

 

Според анализ на Morgan Stanley потенциалът на САЩ като износител на втечнен газ ще достигне до 6.5 млрд. куб. м. дневно до 2020 година. За целта е необходимо департамента по енергетика да одобри още само два проекта за построяване на терминали до 2016-та година.