Президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че е одобрил нанасянето на прецизни въздушни удари срещу действащите в Северен Ирак, част от Сирия и Ливан ултрарадикални сунитски бунтовници от "Ислямска държава".

Причината за решението е да се предотврати възможен геноцид. В същото време Обама отхвърли възможността сухопътните войски на САЩ да се върнат в Ирак.

Радикалната групировка "Ислямска държава" получи достъп до значителни финансови средства след светкавичното си настъпление в Ирак през юни. Тя вече воюва както срещу редовните армии, така и срещу по-умерените групировки в региона. "Ислямска държава" настъпва в Ирак, Сирия, Кюрдистан и Ливан, като вече цели създаването на Халифат – единна държава на всички мюсюлмани.

Още през юни иракският външен министър съобщи, че Багдад е поискал от САЩ да извършат въздушни удари срещу джихадистите.

Тогава групировката се наричаше "Ислямска държава Ирак и Леванта", но с нарастването на амбициите беше променено и нейното име. В завзетите територии се установява ортодоксален ислямизъм.

Лидерът на халифата Абу Бакр ал Багдади твърди, че е пряк потомък на пророка Мохамед, откъдето произтичало правото му да властва над всички мюсюлмани.

Последователите му се множат, защото много мюсюлмани не приемат за валидни границите между Ирак, Йордания, Сирия и Ливан, произволно фиксирани през Първата световна от Франция и Великобритания

В тази ситуация намесата на САЩ изглежда като единственият начин да се предотврати разпространението на военния конфликт в целия арабски свят.