Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на групата на Световната банка (СБ) Робърт Зелик подписаха Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, включително за ускоряване на инвестициите и за поддръжката на пътната и железопътната инфраструктура.Документът бе подписан в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на еврокомисаря Кристалина Георгиева. На церемонията присъстваха министри от кабинета и кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Министър-председателят и неговият екип са постигнали много през последната година, както по отношение на борбата с престъпността, спазването на закона и преодоляването на корупцията, така и по отношение на финансите - министърът на финансите и икономическият екип, които изпълняват бюджет, изпълнен с предизвикателства, в период на икономическа криза, заяви Робърт Зелик след подписването на документа. По думите му предизвикателствата вероятно ще продължат и през следващата година.

Президентът на групата на СБ отбеляза, че при посещението си у нас той е искал да обсъди с премиера Бойко Борисов по какъв начин СБ може да окаже подкрепа на България при усвояването на средства от ЕС. Това ще бъде основата на бъдещия икономически растеж, отбеляза гостът. По думите му, важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност. Това са все въпроси, по които банката може да окаже подкрепа, добави Зелик.

Робърт Зелик отбеляза, че днес ще се запознае с конкретен проект за образование на ромите, както и с представители на частния сектор, който също очаква подкрепа. Основната ми задача при това посещение е да слушам и да се уча, каза гостът.

Министър-председателят има прекрасен екип, нещо, което се забелязва и в Европа, и в САЩ, заяви Робърт Зелик и добави, че премиерът Борисов има много добри приятели в много държави, включително и в САЩ. Той отбеляза, че е посещавал страната ни преди 20 години и сега вижда какви огромни промени са извършени тук.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че е изключително важно, особено за външните пазари, когато президентът на Световната банка даде такава висока оценка на кабинета, на министър-председателя и министрите, и на действията през изминалата година, и поеме ангажимент да помогне със своите експерти за административния капацитет. Нашата политическа воля и желание да дисциплинираме, да бъдем стриктни, се оценява по един достоен начин, добави Борисов.

Той изказа своята благодарност на госта, за съветите, които е получил по отношение на дефицита, и възможността да се ползва ресурса, който има в момента. Ние разполагаме с договори за близо един милиард евро, подписани от предишното правителство, и още този строителен сезон трябва да се стараем да строим колкото се може повече, каза премиерът. Той обясни, че вземането на пари от световните финансовите институции, чрез подписаните договори, се прехвърля в дефицита и по тази причина те не са харчени.

По думите му договорено е в рамките на седмици да бъде направен анализ и заедно с експертите на СБ той ще бъде представен в Брюксел, за да се покаже откъде точно ще се вдигне дефицитът. Няма да се вдигат пенсии и заплати, а ще се строи, отбеляза Борисов. По думите му това означава за България нови работни места, добра инфраструктура, която ще повлияе положително на инвестициите и на бизнеса.

Мисля, че мога да нарека президента на Световната банка приятел на България, каза Борисов. Той отбеляза, че гостът е поел личен ангажимент СБ да помогне с експерти и финансиране на страната ни за бързото усвояване на десетте милиарда европейски средства. Това гарантира следващите години да подкрепим и бюджета, и дефицита, и българите да усетят европейската солидарност, заяви Борисов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева отбеляза, че за България е изключително важно да се мобилизират всички източници на растеж. Имаме на разположение близо 10 млрд. евро и три години, в които да ги усвоим, това са пари на България, заяви еврокомисарят, визирайки парите по европейските програми. Тя добави, че досега не са усвоени дори 10 процента от тези средства. Президентът на СБ Зелик прави най-голямата услуга на страната ни, като дава възможност да ускорим усвояването на европейските фондове и да ускорим реформите, които са критични за растежа в България, каза Георгиева.