Американската енергийна компания Kinder Morgan обяви снощи, че е постигнала споразумение за придобиване на тексаския газов гигант El Paso в сделка за 21 милиарда долара.

 

В резултат ще бъде създадена четвъртата по големина енергийна компания в САЩ с пазарна капитализация от 94 милиарда долара, съобщи Bloomberg.

 

След сливането общата дължина на системата от тръбопроводи на дружеството ще бъде около 130 000 километра.


Kinder Morgan ще плати по 26.87 долара за всяка акция на El Paso. Цената е с 37 на сто по-висока от котировките в края на търговията в петък.


Освен това Kinder Morgan поема част от дълговете на тексаската компания, с което стойността на сделката ще нарасне до 38 милиарда долара.

 

Сделката вече е одобрена от съветите на директорите на двете компании. Според договореностите съотношението на капитала в обединената компания ще бъде 68.32 на сто в полза на Kinder Morgan.

 

Barclays Plc се съгласи да отпусне на Kinder Morgan 11.5 млрд. долара. За всяка акция на El Paso компанията ще предложи 14.65 долара в брой, 0.4187 от дял в Kinder Morgan и варанти (опции с право за покупка) на 0.64% от акция на дружеството през следващите 5 години.

 

Сред най-облагодетелстваните от сделката ще е милиардерът Карл Икан, който държи 58.3 милиона дяла или около 7.6% от капитала на El Paso.