Чрез корпоративно сливане, в Русия беше създаден нов конкурент за званието  най-голям в света производител на калиев карбонат /т.нар. поташ/ чрез обединяване на активите на УралКали, намиращи се под контрола на милиардера Сулейман Керимов, и Силвинит, който в момента е най-големият производител на калиев карбонат в страната. Изпълнителните директори на двете компании днес подписаха обединението си в Москва, в сделка на стойност 23.9 млрд. долара.

Сделката се подготвя от месеци и е първата стъпка към консолидиране на силно фрагментирания торов пазар в Русия – коментира Financial Times. Керимов, магнат тясно свързан с Кремъл, се опитва да капитализира перспективния сектор предвид бума в търсенето на торове заради нарастващата консумация на хранителни стоки в Русия. Обединението на активите на УралКали и Силвинит ще създаде гигант, който пряко ще оспори лидерството на досегашния шампион, канадският PotaschCorp.

Капиталовата сделка е структурирана по следния начин. Силвинит спира да съществува. Акционерите на това дружество – които не са акционери на УарлКали, ще получат по 133.4 обикновени акции на УралКали за всяка своя акция на Силвинит. За всяка привилегирована акция те ще получат 51.8 обикновени акции. Юридически остава да функционира УралКали, като акциите на дружеството ще продължат да се търгуват на московските борси, а депозитарните му разписки на London Stock Exchange.

Миналата седмица премиерът Владимир Путин сигнализира, че одобрява тази сделка, като негов говорител посочи, че е запознат със случая. Известно е, че потайният магнат Керимов, натрупал богатството си чрез закупуване на стратегически активи и последващата им препродажба, се стреми да слее двете компании още от юни, когато на борсата в Лондон той закупи 25% от УралКали. Той привлече двама други бизнесмени, които също купиха дялове и Керимов придоби контрола на дружеството.

Същевременно свързани с Керимов бизнесмени изкупиха 44% от Силвинит, за да прокарат пътя за сливането. Сега освен другото, Керимов притежава и 25% дял в Силвинит.

Анализаторите от Ренесанс Капитал, известна руска инвестиционна банка, са изчислили, че заедно двете дружества могат да произведат 11.5 млн. тона калиев карбонат през 2011 г. и 13 млн. т. през 2012 г. Същевременно канадската PotashCorp в момента разполага с капацитет за 12 млн. т. калиев карбонат, но до 2014 г. се предвижда разширяване на капацитета с още 7.1 млн.т.

В следващите години търсенето на торове в света ще нарасне, тъй като високите цени на пшеницата ще накарат фермерите да се опитат да подобрят добивите си – твърди FT.