Близо 40 на сто от сделките за луксозни имоти през последните месеци са били финансирани с ипотечен кредит, защото инвеститорите в такива недвижимости обикновено имат достатъчно собствени средства.

Това каза за „Монитор” Тихомир Тошев, шеф на една от големите консултантски фирми. Според него общо за пазара делът на покупките на скъпи апартаменти и къщи със заем е около 10%.

Най-често теглените ипотеки са от 30 000 до 35 000 евро. „В големите градове се купуват основно двустайни, а в малките - тристайни апартаменти”, уточнява Тошев.

„От началото на годината няма големи промени в нагласите на клиентите, но през май има ръст на ипотеките спрямо април и май миналата година. Тегленето на жилищни кредити се стимулира от застоя, а в някои райони и лекото покачване на цените на имотите. Отделно банките дават добри оферти”, поясни консултантът.

Изтеглените кредити за рефинансиране на стари заеми са много малко, едва един от десет се взема с такава цел.

Причината е, че хората изчакват 23 юли, когато ще влезе в сила законът за потребителския кредит и ще отпаднат таксите за предсрочно погасяване и след това може да се очаква ръст на търсенето, смятат експерти.

Според Тошев през последните месеци най-активни в тегленето на ипотеки остават хората на възраст от 25 до 35 години. Младите хора, имащи нужда от собствен дом, живели досега под наем или при родителите си.

Малко повече кредити в последните 2-3 месеца теглят и хората от 35 до 46 години. При тях заемът се взема след продажба на старо и за покупка на ново жилище с цел да си повишат стандарта на живот.

Данните на консултантската компания сочат, че най-често теглим между 60 и 80 на сто от цената на имота.