Въвеждане на пълна забрана на производството на детски храни с генномодифицирани организми, предлагат от СДС с промени в Закона за храните. Сините стартираха кампания "България свободна от ГМО" и ще организират дебат в Брюксел по въпроса, съобщиха след заседание на ръководството на партията лидерът Мартин Димитров и синият евродепутат Надежда Нейнски.

Искаме обозначението върху всеки продукт, върху опаковката, с размер не по-малък от 20%, продажбата на храни с ГМО да става на отделни и ясно обозначени търговски площи, защото в момента картината е смесена и не е ясно кое какво е. Пълна забрана на разпространението на стоки с ГМО в детски градини, училища и търговската мрежа около тях, уточни Димитров.

Ще отправим въпрос до комисаря по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дели за необходимостта от подробни изследвания за влиянието на ГМО върху здравето на хората, защото според мнозина изследователи и лекари има сериозна опасност от увеличаването на алергиите и астмата. Темата с ГМО е като кутия на Пандора - трябва много добре да се изследват нещата, защото ако един път се допуснат, то от там нататък няма спиране и ако влиянието върху здравето на хората, както има сериозни съмнения, е голямо, означава, че от нашите решения ще зависи здравето на поколения напред, коментира Надежда Нейнски.