СДС ще подкрепи кандидатурата на Стефан Константинов за нов здравен министър само ако публично обяви концепцията си за реформа в здравеопазването и отговори на 7 техни очаквания, обявиха синият депутат Ваньо Шарков и лидерът на партията Мартин Димитров след редовното заседание на ръководството на партията.

Готовност за ревизия на здравната стратегия, приета от предния парламент от антиздравната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. Визия и политическа воля за незабавна реформа на здравеопазването, насочена към повишаване на качеството на здравната помощ. Цялостен пакет от конкретни мерки срещу източването на парите, платени от българските граждани като здравни вноски. Дистанциране от хора в министерството, давали съвети на провалени вече министри. В Министерство на здравеопазването има хора, които са от 20 години там, при смяната на правителствата вадят едните папки и прибират другите. Време е да се разделим с тях, както виждаме не дават добри съвети на министрите, щом министрите падат като круши, заяви Шарков.

Според Мартин Димитров, част от проблема е, че част от червените папки не са прибрани.

От СДС дадоха срок на управляващите до 9 часа сутринта в сряда да излязат и да кажат какво Стефан Константинов ще прави с българското здравеопазване.