За нова актуализация на бюджета в края на годината, ако тази, която се готви в момента от кабинета, бъде приета от парламента в обявените вече параметри, алармира лидерът на СДС Мартин Димитров.

Сините се обявиха против предложението на Атака за търсене на механизъм за регулиране на лихвите, защото вместо да се намалят така щели да се увеличат.

Ето за какво настоя лидерът на партията по въпроса с актуализацията на бюджета:

Рисковете, които виждаме, освен нова актуализация, е че разходите нарастват спрямо 2009-а година. Целият Европейски съюз съкращава разходи, без България. Няма реформи, които да доведат до ефективност. Има опасност да дойде Международният валутен фонд. И като не се правят реформи, той да започне да ги налага като спешни мерки. Какви цели трябва да си поставим оттук нататък?

На първо място, дефицитът до края на тази година да бъде под 3 процента от БВП, измерен по европейска методология. Включително всеки месец да ни дават данни за дефицита по европейската методология. Иначе никой не знае какво става всъщност в държавата. На следващо място, през 2011 година не трябва да има бюджетен дефицит. Иначе, ако и 2011 година имаме дефицит, се поставя под съмнение стабилността на пенсионната система и под съмнение стабилността на всички хора, които работят в бюджетната сфера. Може да няма в един момент пари за заплати.