Има една секретна структура в министерството на отбраната на САЩ, която се нарича Национална агенция за геопространствено разузнаване. В нея работят 16 000 души, а бюджетът й, макар че той също е секретен, вероятно е поне 5 млрд. долара годишно. Тази агенция скоро ще се премести в нова сграда на стойност 1.8 млрд. долара, която конкурира по размер прочутата Пентагона.

Какво прави тази агенция ли? Трудно е да се отговори. Със сигурност нещо СЕКРЕТНО. На практика дейността й се изразява основно в заснемане на земната повърхност от космоса за нуждите на военните и ЦРУ. Правят се снимки на градове с висока разделителна способност, след това фотосите се наслагват с карти на улиците и електрическите мрежи. Вероятно в Афганистан и Сомалия? Не, предимно в САЩ, като анти терористична мярка. Агенцията с абревиатура NGA е в процес на придобиване на контрола върху сателитите на една друга агенция, след което тя ще има капацитет за заснемане на образи по цялата земна повърхност.

Това щеше да е наистина много впечатляващо, ако живеехме през 1950 г. или даже през 1980 г. Но фактът е, че голяма част от топографската и фотографска информация, осигурявана от тази агенция с огромни разходи, е подобна на продукта, който Google и Microsoft предоставят безплатно.

От Google Maps например всеки потребител на Мрежата без никакви разходи може да види самата сграда на NGA. Мащабът е достатъчен да се преброят колите пред сградите, да се отбележи къде се разхождат служителите в обедната им почивка и да се установи, че кабелите на комуникациите са заровени, защото никъде няма сателитни чинии. Напълно достатъчно информация да се насочи една ракета натам, накъдето трябва. Образът, достъпен от Microsoft Bing, е даже още по-подробен.

Това са безплатните услуги, а срещу 399 долара Google Earth Pro предлага още по-добра резолюция...

Истина е, че агенция като NGA може да бъде изключително полезна при природни бедствия, при насочване на ракети към едно определено здание или дори част от здание, при навигация на войниците по време на улична битка и т.н. Но това не оправдава – и не обяснява – огромните, несанкционирани от никого разходи.

Частните компании като Google и Microsoft са загрижени на първо място за ефективността на разходите си. А една публична агенция, още повече ползваща се с толкова удобния статут „секретно“, неусетно започва да преследва една главна цел: да се превърне в бюрократична империя.

Наскоро министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс предложи съкращаване на разходите за военни цели с 78 млрд. долара за следващите 5 години. В списъка за икономии попаднаха авангардни оръжия и високотехнологични проекти. Вероятно заедно с това ще е добре да се отстранят и подобни абсурдни дублажи.

В деня, в който Робърт Гейтс призна за нуждата от намаляване на военните разходи, въпросната агенция тихомълком сключи договор за 1 млрд. долара годишно с прохождащите фирми GeoEye и DigitalGlobe, които ще правят още по-прецизни снимки от бъдещи сателити.

След като персоналът на агенцията е 16 000 души – почти колкото на Google, а бюджетът толкова висок, защо са нужни подизпълнители? Ако работата може да се свърши от подизпълнители, защо е тази гигантска агенция?

За последните 10 години разходите за военни цели в САЩ са скочили с 68%, дори след като се приспадне факторът инфлация и стойността на операциите в Ирак и Афганистан. Очевидно грифът СЕКРЕТНО спасява военните от излишно любопитство по отношение на разходите.

Даже не говорим за възможността за посегателство върху личното пространство на гражданите – въпрос, който ще бъде поставян все по-рязко в случаите на космически шпионаж. Тук темата е прахосничеството на бюрократите.

По материал на Reuters