Ефектите от използването на биомаса са големи, но в България почти няма такава енергия. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти.

"Имаме вече 600 мегавата фотоволтаици, над 600 мегавата вятърна енергия, малко ВЕЦ-ове и почти няма енергия от биомаса. Има централи за биомаса, които са повече на отпадъчни продукти. Има една истинска инсталация за биомаса в Монтана, която поиска цена 1 мегават и тя има проблеми да тръгне", каза той.

По думите му - инвестиционният процес при фотоволтаиците е един месец и половина, два, а при биомасата продължава с години.

Биомасата има по-големи предимства от гледна точка на балансиране на енергийната система, защото може да се регулира кога централата да работи и кога не. Освен това ще въвлича много работна ръка при производството, което означава, че ефектите от използването на биомасата са големи.

"В България, за съжаление, ние сме още съвсем до нулата. Имаше предсказания, че ще има 200 мегавата миналата година, те се оказаха смешни", заяви Семерджиев.

По думите му - второто намаление на цената на фотоволтаиците гарантира, че няма да има такива резки скокове на цените на зелената енергия в следващи периоди.

"Проблемът беше не че се увеличава зелената енергия, а че тя се увеличи повече от 300 % за една година като добавка и беше на практика основният фактор за увеличаване на крайната цена. Приветстваме възможността, която ни се даде за коригиране на цените, което ще става напълно ясно и прозрачно", каза той.

Семерджиев заяви, че грешките в прогнозите на електроразпределителните дружества за новите фотоволтаици ще се преразпределят между всички, които формират тази зелена добавка. Досега те са понасяни само от Националната електрическа компания като обществен доставчик. По думите му - ЕРП-тата вече атакували това намерение.