Млекопреработвателното предприятие Сердика АД ще съкрати 56, а не както бе обявено 93-ма души. Това съобщи в ефира на Дарик радио - Добрич регионалният координатор на КНСБ в Добрич Гинка Василева. Останалите служители, които млекопреработващото предприятие искаше да освободи, ще бъдат пренасочени към другата фирма на собственика – Фама АД.

Продължават преговорите с изпълнителния директор Дорел Раду. Василева смята, че те ще доведат до получаване на по-високи обезщетения от тези, предвидени от Кодекса на труда. Очаква се в началото на другата седмица да се стигне до споразумение колко точно. Днес отново се провежда среща с екипа на Раду – на експертно ниво.

Служителите, които ще бъдат уволнени, са разделени на три групи, според отслужения в Сердика АД стаж – от 0 до 3 години, от 3 до 15 и над 15 години. По този признак ще бъде изчислен и обемът на обезщетенията.

Синдикатите са удовлетворени и оценяват положително усилията на екипа на изпълнителния директор на предприятието Дорел Раду да се справи с настъпилата в Сердика АД ситуация и да обезщети и устрои на работа служителите, подчерта още Гинка Василева.