Редица нарушения е установила Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ при извършената проверка на всички сключвани договори, анекси и допълнения към тях по проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от доклада на директора на АДФИ Теменужка Петкова пред членовете на временната анкетна комисия за АЕЦ "Белене", цитиран от Българската телеграфна агенция.

Най-голямото нарушение по Закона за обществените поръчки е това, че няма сключен договор за изграждане на АЕЦ "Белене", коментира Петкова. Подписано е само споразумение с цел преговорите да продължат, но според ЗОП трябва или да се сключи договор, или да се продължат преговорите с потенциален изпълнител на обществена поръчка, а не да се подписва споразумение, такова, каквото е било подписано, поясни пред журналисти Петкова.

В представянето на доклада на АДФИ пред временната анкетна комисия Теменужка Петкова изтъкна липсата на подписан договор и като една от посочените в писмото на германската компания RWE причини за оттегляне от проекта "Белене". Писмото е изпратено през октомври 2009 г. и в него като причини за оттеглянето на компанията като стратегически инвеститор са посочени липсата на сключен договор за строителството на АЕЦ "Белене", както и липсата на единен подход за финансиране на проекта.

При дейностите по демонтаж и продажба на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" не е възложена обществена поръчка за избор на изпълнител, а такъв е избран от възложителя, което също е нарушение по Закона за обществените поръчки, посочи Петкова.

Теменужка Петкова съобщи още, че според договора стойността на оборудването ще бъде редуцирана с размера на разходите по транспортирането му ,застраховки и други разходи. Към датата на подписването на рамковото споразумение разрешение от принципала на НЕК - министерството на икономиката и енергетиката, няма, то е дадено едва през декември и принципалът е одобрил на практика един вече сключен договор с предложена цена, посочи Петкова.

Проверката на АДФИ е показала, че със седем допълнения, сключени към договора, сумата е редуцирана със 77 млн. евро. Не са предоставени в НЕК от руската страна обаче оправдателни документи за намаляването на сумата, тъй че тя е дължима, каза Петкова. АДФИ е отправила препоръка към НЕК да предяви иск към "Атомстройекспорт" за изплащане на стойността на оборудването в пълен размер.

Диан Червенкондев предложи на следващото заседание да бъдат изслушани бившите директори на НЕК - Велков и Папазян. Ще бъдат изслушани и тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е и член на анкетната комисия, както и експерти, водели преговорите с руската компания./БТА