Основният фондов индекс в Шанхай днес затвори на седемгодишен връх. Апетитът за риск беше подкрепен от доклада на HSBC за активността в сектора на услугите праз март, но основният двигател на оптимизма са спекулациите за държавни стимули.

Инвеститорите в Китай се присъединиха към световната пазарна тенденция на фона на забавянето на темповете на икономически растеж да се правят залози за въвеждане на нови количествени улеснения от страната на централната банка.

Днес основният индекс в Шанхай нарасна с 1.0%, до 3 863.93 пункта. Този сравнително затворен пазар беше слабо повлиян от факта, че водещите световни борси в Ню Йорк, Лондон и Франкфурт няма да работят днес заради Разпети петък.

В отсъствието на западните инвеститори на азиатските пазари цареше оптимизъм, като Nikkei 225 нарасна в Токио с 0.63%, до 19 435 пункта. В Хонконг Hang Seng се повиши с 0.77%, до 25 276 пункта.

Междувременно HSBC отчете повишаване на активността в сектора на услугите в Китай през март. Съответният индикатор неочаквано нараства до 52.3 пункта, показвайки засилване на вътрешния пазар във втората по големина икономика в света.

Фондовата борса в Шанхай, след години на стагнация и срив през 2007 г., сериозно изоставаше от останалите пазари по света, заради ограниченията, наложени от държавата, като забраната за изпращане на пари в чужбина.

През тази седмица тя регистрира ръст от 4.7%, на фона на криза на имотния пазар и трупане на парични резерви от търговските банки, които очакват, намаляване на лихвите или директна интервенция с икономически стимули от страната на държавата.

През миналата година темпът на растеж на китайската икономика достигна до едва 7.4%, което е най-ниското му ниво от 1990 г. насам, като през тази година забавянето продължава.