Херберт Степич е предложил оставката си като главен изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International, след като личните му инвестиции в имоти в Азия са попаднали под вниманието на финансовите регулатори. 

Степич, един от най-дълго заемалите ръководен пост банкови мениджъри в Австрия, е предложил да подаде оставка, заради разследване на негови инвестиции и новинарски репортажи за тях, които заплашват да увредят репутацията на Raiffeisen, съобщава The New York Times. 

Банката обяви, че бордът ще обмисли предложението незабавно. Степич, който е с Raiffeisen от 1970 г. насам, ще остане главен изпълнителен директор, докато се вземе решение. 

Той изгради репутацията си в банковия сектор в Австрия с експанзията на Raiffeisen в Източна Европа, която превърна австрийския кредитор в една от най-големите банки в региона. 

Raiffeisen вече оперира на 17 пазара в Централна и Източна Европа, с повече от три хиляди клонa, и 14 милиона потребители. 

Австрийският финансов регулатор проверява обстоятелствата, при които Степич е купил три апартамента в Сингапур с пари от две инвестиционни компании, базирани в Хонконг и Британските Вирджински острови. Те са били създадени от швейцарската банка UBS, като сделките са осъществени през 2006 г. и 2008 г., без за тях да бъдат информирани нито Raiffeisen, нито австрийските власти. 

От своя страна Степич коментира, че това не са "офшорни компании" и че всички инвестиции са били направени с доход, който вече е бил обложен с данък в Австрия. 

Последната капка обаче беше друго разследване от австрийския финансов регулатор, за  неплатен заем, свързан с недвижим имот в Сърбия, което беше спряно по-рано тази седмица, след като Степич декларира, че е излязъл от сделката.