Председателят на управителния съвет на германския производител на автомобили Volkswagen, Мартин Винтеркорн подаде оставка.

Това стана след като през изминалите няколко дни в САЩ срещу компанията бяха заведени 25 съдебни иска. Американските власти уличиха най-големия производител на автомобили в Европа в използването на софтуер, който позволява да се заобикалят екологичните норми.

Първите претенции към компанията от страна на собственици на автомобили са предявени часове след като на 18 септември федералната Агенция по опазване на околната среда обяви, че 482 000 леки коли с марките Volkswagen и Audi, произведени между 2009 и 2015 г. и продадени в САЩ, трябва да бъдат изтеглени от пазара.

Германската компания използва софтуер, който позволява да се заблуждават контролните уреди за вредни емисии.

Аферата бе разкрита миналия петък, като финансовите последствия за компанията не могат да бъдат все още изчислени.

Имиджът на Volkswagen по целия свят и доверието в него са сериозно накърнени. Аферата засяга и германската индустрия, тъй като компанията има тесни връзки с политиката - провинция Долна Саксония например е акционер в дружеството с дял от около 20%.

Германското правителство разпореди незабавно да се започнат "задълбочени тестове на дизеловите модели на Volkswagen".

След обявяването на новината за оставката на Винтеркорн акциите на производителя на автомобили поскъпват във Франкфурт със 7%, до 119.30 евро за лот.