British Petroleum /ВР/ отрече спекулациите, че главният изпълнителен директор на компанията смята да напусне след продажба на активи за 7 милиарда долара за покриване на разходите по овладяването на петролния разлив в Мексиканския залив.

Говорител на компанията е заявил пред Reuters, че бордът напълно подкрепя скандалния Тони Хейуърд и отрече твърденията, публикувани в Times – че той ще напусне поста си в следващите 10 седмици.

Очакванията Хейуърд да напусне ВР се засилиха след скандалите, които той предизвика. Припомняме, че шефът на компанията участва в регата във Великобритания във времето, когато неговите подчинени се бореха да овладеят разлива в Мексиканския залив след избухването на една от петролните платформи. С това Хейуърд предизвика гнева на обществеността, а след като стана ясно, че компанията ще раздава и дивиденти на акционерите си – и на американското правителство.

Късно снощи стана ясно, че ВР и Apache са се споразумели за продажбата на активи за 7 милиарда долара. По-рано от ВР съобщиха, че ще продадат и активи на стойност 1.7 милиарда долара във Виетнам и Пакистан. Reuters