„Българската гора и горският сектор са заложници на шепа ловни олигарси, които открито и целенасочено се подкрепят от държавата".

Това се казва в открито писмо до премиера Бойко Борисов и до медиите от коалиция „Да спасим горското предприемачество в България".

В подкрепа на това писмо се обяви и бившият заместник-министър на земеделието Георги Костов, който в момента е председател на Селскостопанската академия. За Дарик той потвърди позицията си, която публично показа и на личния си сайт в Интернет.

Георги Костов, който е автор на новия Закон за горите, отказа повече коментари по темата с аргумента, че ще предизвика скандал.

В отвореното писмо се казва още: „Заявяваме най-категорично, че настоящето висше ръководство на горския сектор в лицето на министъра на земеделието и храните – Мирослав Найденов, със своите действия и бездействия след приемането на Закона за горите, са вредни и опасни за горския сектор".

От коалиция „Да спасим горското предприемачество в България" посочват приета на 24 ноември наредба за ползване на дървесината, в която има опасения за привилегироване на определени кръгове от фирми.

В писмото се твърди, че министър Найденов не е спазил обещанието си наредбата да не бъде приемана без да се чуе мнението на заинтересуваните браншови организации в горския сектор, участвали в нейната изработка.