Шест стратегически инвеститора проявяват сериозен интерес към Българската фондова борса. Това каза пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков.

Той не уточни кои са инвеститорите, нито в каква фаза са отношенията между тях и министерството, което е мажоритарен собственик на борсовия оператор с 11.4 млрд. лв. капитализация.

От борда на директорите на борсата допълниха информацията за DarikFinance.bg, като стесниха кръга на интересуващите се от БФБ до "най-големите европейски оператори". Такива са инвеститорите, които са проявили интерес към Българската фондова борса към момента.

Припомняме, че активността по привличане на голям стратегически инвеститор в борсата, стартира напрактика още през 2007 - 2008 година, когато БФБ преживя най-силните си години. Тогава независими одиторски фирми оцениха държавния пакет на 80 - 100 млн. лв. В борсовите среди се коментираше, че най-силен интерес към българският капиталов пазар проявяват от Варшавската и Виенската борса.

През следващите години борсата не намери нов собственик, но чрез договорката за ползване на търговската платформа XETRA от 2008 година БФБ се сближи с Deutsche Boerse.

Междувременно на сектора започна да се гледа като на атрактивен откъм сливания и придобивания. Големи експерти по капиталови пазари бяха цитирани да казват, че малки борси от ранга на българската няма да оцелеят сами и бъдещето им е в обединение на регионално равнище.

За един от възможните регионални хъбове работи усилено Атинската фондова борса. Нейният проект включва обединяване на пазарите в Румъния, България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Египет и Йордания.

В началото на тази година Българска фондова борса извърши радикална трансформация, при която държавата окрупни своя дял в капитала й, а с придобиването на публичен статут, акциите на БФБ могат да бъдат преценяни през пазарната им стойност.

През миналата седмица от БФБ съобщиха, че се надяват борсата да покачи пазарната си капитализация чрез листване на държавните монополи, за които се очаква, че ще бъдат приватизирани през борсата.  По този начин, с по-голяма капитализация, борсата би привлякла интереса на големите борси, а държавата би могла да преговаря за по-висока цена срещу своя дял.

В днешната си среща с журналисти Симеон Дянков поиска две седмици срок, в който да отговори на въпросите, свързани с очакваната от целия капиталов пазар приватизация на държавни активи през борсата. Съвсем скоро ще бъде обявена и каква е готовността за пускане на големи и атрактивни пакети през пазара, каза министърът.

До две седмици Дянков обеща, че ще внесе в Министерски съвет стратегически документ, който формулира позиционирането и развитието на капиталовия пазар в България.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!