Американската компания Шеврон иска да добива шистов газ в Североизточна България, съобщи посланикът на Съединените щати у нас Джеймс Уорлик.

По думите му, в страната ни има потенциал за добив на около 25 милиарда кубически метра газ годишно.

Днес ръководството на Шеврон ще се срещне и с премиера Бойко Борисов, за да го запознае с плановете си за разработване на шистовия газ като ресурс у нас.

Американската компания вече е кандидатствала за разрешително за проучване на залежите от шистов газ в Севеероизточна България в близост до границата ни с Румъния, съобщи посланик Уорлик. Има шистов газ в България и има главен американски инвеститор – Шеврон, който може да разработва ресурси в България, каза посланикът.

По предварителни оценки на Шеврон, у нас годишно може да се добива около 25 милиарда кубически метра шистов газ, каза той и добави, че годишната консумация на газ в България е около 5 милиарда кубика. Добивът на шистов газ може да промени пазара в региона, както това се случи в САЩ, каза той.

Посланик Джейс Уорлик беше попитан дали не се намесва прекалено в енергийната политика на страната. Исках само да подчертая пред българските власти значението на диверсификацията и на прозрачността в енергетиката. В крайна сметка решенията се взимат от властите и хората в България, коментира той.

Вицепрезидент на Шеврон Йен Макдоналд обясни, че проучванията ще отнемат около 5 години. По думите му, сондажите за шистов газ не крият опасности, свързани със сеизмичността. Въпреки това, от американската компания не бяха категорични, че технологията за добив е напълно безопасна.