Ръководството на стъкларския гигант Шише джам взе решението да увеличи заплатите на работниците си. Това го прави единствения завод в страната, който в условие на икономическа криза повишава възнаграждението на служителите си.

По официални данни на председателя на синдиката в Тракия глас, Юксел Юмеров до момента няма съкращения и 960 души ще получат поетапно 7 % увеличение на трудовото си възнаграждение. Социалният пакет също се увеличава. Той ще се повиши с 5% до 30 юни 2010 г. Според договорка за новия колективен трудов договор от 1 юли работниците ще получат 3 % увеличение на заплатите си, а от 1 януари, следващата година останалите 4 %. Така минималната заплата от 405 лева ще стане 430, а средната ще скочи от 540 на 560 лв. В социалния пакет влизат добавки за различни празници - Коледа, Великден, за сключване на брак или раждане на дете. Ако досега при сключен брак работник вземаше 150 лв., сега ще взема 180.
С 10 лева се вдига и стойността на ваучерите за храна, които се полагат за празниците. Причината за увеличаването на заплащането се крие в това че със стартиралото макар и плахо строителство в търговищко, се поднови и работата на стъкларския завод, обяснява Юмеров. Част от поръчките на гиганта Шишеджам от Турция пък се прехвърлят към Тракия глас в Търговище. Заради кризата се наложи закриване на голяма част от мощностите на заводите в градове като ЛюлеБургас и Мерсин. На ръководството в Турция дори се е наложило да въведат спасителни мерки заради кризата-намаляване на работното време, и съкращаване на работна ръка. Отново започва строителството на завода за автомобилно стъкло. Очаква се той да заработи до края на 2010 година и да даде работа на още 360 души. През лятото на същата година трябва да бъде даден старта на втората линия за плоско стъкло. БГНЕС