Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че референдумът, който Атина иска да проведе за мерките за реформи и икономии, налагани от кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд, може в крайна сметка да доведе до решение на кризата.

"Ако гръцкото правителство смята, че трябва да има референдум, тогава да организира референдум", каза Шойбле пред репортери в Брюксел, пише The Wall Street Journal.

"Може би правилното решение ще е да бъдат оставени гърците да кажат дали са готови да приемат необходимите мерки или искат да нещо друго".

Някои от реформите, изисквани от международните кредитори, включително намаляването на пенсиите и нови закони, правещи по-лесно да се уволняват работници, са напълно противоположни на обещанията, с които СИРИЗА взе властта на изборите през януари.

Германският канцлер Ангела Меркел се намира под нарастващ натиск от собствената си партия да се откаже от Гърция в името на запазване на еврото и на еврозоната.

Членове на Християндемократическия блок открито я предизвикват, критикувайки нейната позиция за запазване на целостта на валутния съюз в настоящия му формат.

Дори в Министерството на финансите вече са склонни да смятат, че еврозоната ще бъде по-добре без Гърция, пише Bloomberg.

Финансовият министър Шойбле заяви в интервю за австрийска телевизия на 12-и март, че може да си представи еврозоната без Гърция.

Седмица по-късно той обвини гръцките власти, че лъжат своите избиратели, като не има казват, че те "са живели далеч над възможностите си" в продължение на десетилетия.

Подобни коментари Шойбле направи и в интервю през уикенда за германския вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, където той предупреди за възможността от внезапно изпадане на Гърция в неплатежоспособност.