Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция ще се нуждае от нова спасителна помощ след изтичането на настоящата догодина.

Ще трябва нова програма за Гърция, съобщи Шойбле на предизборен митинг край северния град Хамбург, цитиран от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и други германски медии.

Той допълни, че това е било съобщавано и преди на обществото, но думите му този път бяха по-силни, отколкото преди, когато твърдеше, че трети спасителен пакет може да е необходим, коментират медиите.

Потъналата в дългове Гърция, която навлезе в шестата си година на рецесия, беше принудена да съкрати работни места и да намали заплати и пенсии, за да си осигури спасителната помощ от 240 милиарда евро от ЕС и МВФ.

"Тройката" кредитори от МВФ, ЕС и ЕЦБ ще публикува през септември новия си доклад за гръцката програма с реформи, за да установи дали отговаря на условията за отпускането на следващия транш от спасителната помощ.

Шойбле обаче отрече, че ще има ново "подстригване" на гръцкия дълг, като заявил, че опитът с последното не бил положителен.

Той обаче обясни на привържениците на своя Християндемократичен съюз, че Гърция ще се нуждае от нова международна помощ, за да се предотврати прекомерно увеличаване на лихвите, които плаща по дълга си. Те още не са прескочили трапа, смята Шойбле.