Дори тези, които искат обединение с Англия приемат, че Шотландия притежава всичко необходимо, за да се превърне в стабилна национална държава.

 

След 307 години като част от Великобритания, Шотландия скоро ще реши дали е време отново да се справя сама, пише Financial Times.

 

Проучванията на общественото мнение показват, че националистите все още не могат да съберат достатъчна подкрепа, за да счупят парламентарния съюз от 1707 г., сключен с Англия

 

Но те се надяват оставащите 8 месеца до референдума за независимост да са достатъчни за успеха на агитационната им кампания.

 

И така, какво ще представлява независима Шотландия? И какво ще бъде въздействието върху останалите части на Великобритания от отделянето на страната, в която живеят 8.3% от британците, и която дава 9.2% от общия брутен вътрешен продукт?

 

След поредица раздори и спорове около дебата за независимост, няколко основни точки на широк консенсус са ясни. Националистите твърдят, че Обединеното кралство дърпа Шотландия назад, докато техните опоненти смятат, че съюзът е от основно значение за икономическия успех. Но и едните и другите приемат, че Шотландия е готова да бъде независима държава.


Ако се вземе в предвид географският дял на Шотландия от британските запаси от нефт и газ, то местната икономика по БВП на глава от населението е по-голяма от тази на Франция. А дори без находищата под Северно море, показателят е над този на Италия. Шотландия ще бъде и най-големият износител на уиски в света, което заедно с другите експортни отрасли нарежда страната сред 35-те водещи износители в глобален мащаб.

 

Независима Шотландия вероятно ще има по-стабилна финансова система от тази на Великобритания и по-устойчиви държавни финанси.

 

Самият британски премиер също се съгласява с тези факти. "Привържениците на независимостта винаги ще могат да цитират примери на малки, независими и процъфтяващи икономики в Европа, като например Финландия, Швейцария и Норвегия", посочва Камерън пред The Telegraph. "Би било погрешно да се предположи, че Шотландия не може да бъде друга такава успешна независима държава."

 

Все пак британското правителство се опитва да убеди шотландците в предимствата на съюза, като например достъпа до общия пазар на труда.

 

Националистическите лидери обаче твърдят, че поемането на контрола върху основните "икономически лостове" като данъчната реформа и имиграционната политика ще отвори пътя към едно по-справедливо и по-богато общество.