Шотландия прави решителна стъпка към референдума за отделяне от Великобритания, съобщава агенция Ройтерс. Развалянето на 300-годишния съюз може да се случи през 2014 година, за когато се очаква да бъде насрочен референдумът.

 

Днес лидерът на шотландците Алекс Салмонд ще се срещне с британския премиер Дейвид Камерън, за да се финализират приготовленията по вота. Камърън се противопоставя на намерението на шотландците с аргумента, че Обединеното кралство е по-силно когато всичките му региони са заедно. Въпреки това Лондон склони да даде на Шотландия правото да избере своето бъдеще.

 

Искането за независимост на шотландците е свързано с представата им, че откъсването от Великобритания ще им донесе справедливост и просперитет. Към настоящия момент Шотландия разполага с някои символи на независима нация - тя има свой национален флаг, собствена правна система, дори собствени футболни отбори.

 

Близо пет милиона души живеят в Шотландия, която е богата на природни ресурси и най-вече на петрол. Проучванията показват залеж от 20 млрд. барела петрол в Северно море. Великобритания превежда сума от 30 млрд. паунда годишно за хората, разчитащи на бюджетна издръжка. Това е и един от основните аргументи на Лондон против откъсването на Шотландия, а именно, че без тази финансова помощ, шотландците са обречени на бедност.

 

Предварителните социологически проучвания показват, че шотландците не са единни в мнението им за отделянето от Великобритания. Между 30% и 40% подкрепят независимостта. Но когато се разгледат теми като икономика и отбрана, преобладаващото мнение е, че Шотландия трябва да остане в Обединеното кралство.

 

Шотландия и Англия се управляват от един монарх от 1603 година, а от 1707 година имат и общ парламент.