Щастието и финансовото удовлетворение вървят ръка за ръка с брака, това показва глобално прочуване на хората над 50 годишна възраст.

 

Женените партньори са не само по-щастливи, но и финансово по-добре, отколкото тези, които са разведени или разделени.

 

Изследването обхваща над 54 страни по целия свят, сред които и България. Като цяло, в повечето държави, хората над 50 годишна възраст, които са разведени, са по-бедни, отколкото женените двойки.

 

Осем от 10-те държави, в които хората са най-щастливи, са и в десетката на страните с най-висока степен на финансово удовлетворение.

 

Най-щастливи са жителите на Нова Зеландия и Швеция, докато на последните 5 места в своеобразната класация се нареждат Русия, Руанда, Грузия, България и Молдова.

 

Безработицата и образованието също влияят на щастието и финансово удовлетворение, се казва в доклада World Values Survey.


Възрастните хора, които са похарчили спестяванията си, са почти три пъти по-малко щастливи и почти пет пъти финансово по-неудовлетворени, отколкото тези със спестени средства.

 

Скандинавските страни се представят най-добре, а тези, които са били зад Желязната завеса на студената война сериозно изостават.