Индексите в САЩ остават на червено, въпреки данните на Freddie Mac за спад на лихвите по ипотеките. Ново рекордно-ниско ниво отчитат лихвите по 30-годишните ипотечни ценни книжа. Спадът е с 2 базисни пункта до 3.89%, а при 15-годишните ипотеки лихвата се понижи със 7 пункта до 3.16%.

Златото продължава да трупа печалби, а продавачите могат да благодарят за това на президента на ЕЦБ Марио Драги, който подчерта, че все още има значителен риск за еврозоната. Това бе безусловен сигнал към бягащите от риска да потърсят сигурност на по-висока цена, купувайки от благородния метал при цена от $ 1 660.70 за тройунция.

Еврото вече е със 103 пипса изменение спрямо долара, като курсът на обмяна е $ 1.2814. Това е поскъпване с 0.81% в рамките на днешния ден.

16:58 часа

Със спад отвориха индексите на Wall Street. Еврото продължава да поскъпва към долара, а петролът остава над $ 102 за барел лек американски.

Инвеститорите отвъд океана се събудиха с неприятната вест, че 24 хил. души повече от обичайното са се наредили на опашката за помощи за безработни през миналата седмица, с което общият им брой достига 399 хил. души за една седмица. Нарастването е рязко и неочаквано след месеците на подобрение, каквито бяха последните на миналата година. Икономистите знаят, че психологическото ниво от 400 хил. нови безработни на седмица се коригира трудно и изисква усилия от страна на правителството и централната банка.

Освен този шамар от пазара на труда инвеститорите прочетоха за незначително нарастване на продажбите на дребно през декември. Цялата коледно-новогодишна истерия е увеличила оборотите само с 0.1%, показват статистиките.

В условията на тези новини индексите се движат с минимални потъвания в червеното.

DOW JONES INDUS. AVG пада с 0.13% до 12 432 пункта.
S&P 500 INDEX губи 0.02% до 1 292 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижава с 0.08% до 2 708 пункта.

Европейските борси пък са на другия полюс с ръст при индексите, най-силен в Германия, където DAX катери с 1.19% до 6 225 пункта. Там инвеститорите бяха окрилени от успешните аукциони на испански и италиански дълг, както и от интересните коментари, които президентът на Европейската централна банка направи след като ЕЦБ и Банк ъф Ингланд запазиха без промяна основните си лихви.

Драги каза, че засега не се мисли за промяна на лихвата, при която европейските банки депозират средства в ЕЦБ. През последните седмици размерът на затворените по този начин средства достигна рекордни измерения. Драги уточни, че банките, които се възползват от тази опция в момента са различни от банките, които участваха в програмата за дългосрочно рефинансиране LTRO. Предстои нова серия на тази програма, към която от сега е регистриран огромен интерес.

Еврото продължава да набира скорост нагоре към долара, като поскъпването му към момента е с 0.78% до $ 1.2807.

Петролът поскъпва с близо 2 долара до $ 102.80 за барел лек американски и $ 114.30 за барел от сорта брент.

13:43 часа

Италианското финансово министерство днес успя да привлече 12 милиарда евро от краткосрочни облигации, или максималния предвиден обем от първата си емисия за годината, при значително по-ниски лихви.

Италия емитира 8.5 милиарда държавни облигации с падеж една година и 3.5 милиарда облигации с падеж до 136 дни при силно търсене, което достигна 19 милиарда евро.

Лихвите рязко се понижиха при тази операция, която инвеститорите очакваха с голям интерес, до 2.735% от 5.952% при последната подобна емисия от 12 декември.

След тази новина, която се насложи върху безпосрния успех на аукциона в Испания, фондовите пазари в Европа цъфнаха от удоволствие.

Индексът DAX се качи с 1.3% до 6233 пункта. В Милано FTSE MIB скочи с 3.1%, а испанският IBEX с 1.55%. В Париж индексът CAC40 добави 1.1% до 3240 пункта. В Лондон ентусизмът е много по-скромен: 0.25% покачване на FTSE100 до 5684 пункта.

Златото се качи до 1655 долара за тройунция, а еврото леко се качи до 1.2751 долара.

След тези аукциони, на вторичния пазар доходността по 10 - годишния дълг на Италия спадна до 6.72%, а по 10 - годишния дълг на Испания до 5.16%.

Централната банка в Лондон остави без промяна основната си лихва на ниво от 0.5%, което не се отрази особено на паунда, британската валута купува 1.5359 доплара, ръст от 0.17% от сутринта.

12:48 часа

Успешен бе аукционът на испански ДЦК, който инвеститорите очакваха с напрежение днес. Освен, че успя да набере повече от предварително планираните средства, страната получи и по-ниски лихви от инвеститорите.

Книжата бяха с различен матуритет, като емисията, падежираща през юли 2015 година постигна средна лихва от 3.38%. Книжата с матуритет април 2016 година бяха изкупени на 3.75% лихва, а облигациите, падежиращи през октомври 2016 година, бяха реализирани на 3.91%.

Сега остава да се разбере и какъв е изходът от аукциона на италиански дълг, с който също имаме тест за това какъв е апетитът на пазара за книжа, емитирани от държави в затруднение.

Междувременно излязоха множество статистически данни, проследяващи състоянието на икономиките в Европа.

Ръст на безработицата е отчетен в Гърция. От 17.5% през октомври, данните за ноември показват ръст на равнището на безработица до 18.2%.

В Германия бе регистриран 0.7% ръст на потребителски цени през декември и 2.1% на годишна база.

Великобритания отчете спад на леката промишленост с 0.2% през ноември спрямо предходния месец октомври 2011 година.

Евростат обяви, че индустриалното производство в еврозоната е намаляло с 0.1% през ноември на месечна база спрямо октомври и с 0.3% на годишна база спрямо ноември предходната година.

Така еврото получава известна подкрепа и поскъпва към долара до $ 1.2761. Европейските индекси са на зелено.

Все още пазарите очакват новини от заседанията на Европейската централна банка и Банк ъф Ингланд.

Централната банка на Великобритания най-вероятно ще запази основната си лихва на 0.5% и ще продължи да изпълнява по план програмата си за изкупуване на активи за 275 млрд. паунда. ЕЦБ също най-вероятно ще задържи основната си лихва на настоящото й равнище.

10:45 часа

Инвеститорите в Европа започнаха търговията в четвъртък много предпазливо, изчаквайки важните новини, които днес ще поднесат ЕЦБ, АЦБ и аукционите за дълга на Испания и Италия.

Индексът DAX в Германия се повишава с 0.2% до 6165 пункта, CAC40 във Франция добавя 0.35% до 3216 пункта, а FTSE100 във Великобритания е надолу с 0.07% до 5666 пункта.

Като цяло не се очакват съществени действия от страна на централните банки, но е възможно управителите да кажат нещо за бъдещите си планове, което да позволи да се правят и по-дългосрочни залози. Що се касае до аукционите на дълг, те могат да поднесат много сериозни изненади и рязко да обърнат посоката на индексите.

Акциите на търговската верига Tesco се сриват с почти 10%, след като компанията съобщи, че продабите в празничния сезон са били „разочароващи“. Това повлече надолу акциите и на другите търговци на Oстрова. От Британия дойде и новината, че национализираната банка RBS ще съкрати 3500 работници, тъй като се отказва от бизнеса със сливания и придобивания – което подкрепи акциите на кредитора.

На валутните пазари едно евро купува 1.2723 долара и 97.8447 йени, както и 1.212 франка. Брентът продължава да поскъпва до 113.16 долара за барел доставка март, а златото вече прехвърли 1647 долара.  Доларовият индекс е във високите нива на 81.264 пункта.

9:29 часа

След като Wall Street снощи кихна, с понижение от 0.1% на индекса Dow, днес азиатските фондови пазари хванаха настинка. За това помогнаха и данните за големите икономики в региона, включително свиването с 86% на японския търговски излишък, което говори, че конкурентната продукция на страната все по-трудно намира пласмент в стреснатата глобална икономика.

Така индексът Nikkei 225 се смъкна с 0.74% до 8385 пункта, а йената остана без съществена промяна към долара на 76.8887. Спрямо еврото, йената се изкачи до 97.8332. Австралийският долар купува 1.0305 щатски.

Но по-негативно на азиатските пазари се отразиха данните, сами по себе си положителни, че инфлацията в Китай се е забавила чувствително и през декември вече възлиза на 4.1%, след 5.5% през октомври. Китайската голяма икономика, поддържаща ударен темп на растеж, очевидно се забавя при подобно развитие на инфлацията, заключиха инвеститорите и започнаха да продават акции на ресурсни компании, начело с Sinopec и PetroChina.

В спекулациите се включиха и шансовете Пекин да охлаби монетарната си политика – които не са особено големи, щом инфлацията остава над 4%. Запознати коментират: ако инфлацията беше под 4%, можеше да се даде повече свобода на пазарите. Свити от тези две противоречиви тълкувания, индексите в Хонконг и Шанхай се движат с леки понижения от 0.05%.

Доларовият индекс е във високите нива от 81.21 пункта, като курсът евро / долар в момента е 1.2717. Акцентът на пазарните участници в днешния ден ще е насочен към аукционите на италиански и испански ДЦК, както и към заседанието на ЕЦБ и на АЦБ. Прогнозите на MarketWatch са, че негативните нагласи днес ще надделеят.

Барел петрол брент се купува с 11.304 долара, а WTI струва 101.35 долара. Силни възходящи движения се прогнозират при медта, която може тази година да се качи с 25% заради силното търсене от Китай, и при европейската царевица, която се купува от Япония заради поевтинялата единна валута.
Златото се качи до 1645 долара за тройунция на борсата в Хонконг.