Софийският университет има задължения в размер на близо 9 млн.лева и продължава да трупа дългове. Това коментира пред Дарик зам.-ректорът на Алма Матер проф. Иван петков.

 

Той припомни, че има обещание на правителството до края на месеца да отпусне допълнително 1 млн. лева на университета.

 

По думите на Петков обаче тези пари няма да променят тежкото финансово положение пред което е изправено най-старото висше учебно заведение. Заместник ректорът съобщи още, че за този месец университетът ще получи държавна субсидия в размер на 1.5 млн. лева, която не е достатъчно дори само за преподавателските заплати.

Според Петков дълговете на университета са започнали да се трупат след орязването на държавната субсидия в края на миналата година. По думите му има сключени споразумение с фирмите, на които се дължат най-много пари за разсрочване на плащанията. Ситуацията обаче се утежнява и заради ограничените средства, които отпуска правителството сега.

Има опасност от август пари за заплати да няма, но тепърва ръководството на университета ще обмисля какво да предприеме.


Заместник ректорът увери, че няма опасност за стипендиите на студентите и не се обсъжда увеличение на наема на общежитията. През летния сезон обаче няма да се правят основни ремонти на сградите, а само абсолютно наложителните.

Проф. Петков допълни, че въпреки многото покани, които са отправени за разговори с финансовия министър Симеон Дянков, до такива и до момента не се стига. От университета настояват да се промени принципа на финансиране и да не се дават пари на калпак, а на най-добри направления.