Догодина ще има увеличение на пенсиите, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Все още обаче не е ясно с колко ще се увеличат пенсионните плащания и от кога.

Младенов бе категоричен, че пенсионната реформа трябва да започне от догодина. Промените в начина на пенсиониране – с по-голям стаж, ще влязат от юли догодина, тъй като хората трябва да имат поне 12 месеца, за да се приспособят към новостите при пенсионирането. В момента 60 процента от парите за пенсии идват от бюджета, допълни Младенов. Ето какво още каза министърът:

Ако не направим пенсионната реформа от догодина, както сме планирали, този процент от данъци ще бъде много по-голям, с който ще се плащат пенсиите. По този начин ще ощетяваме останалите сектори като здравеопазване, образование, култура, спорт и така нататък. Това е целта на тази реформа – да се стабилизира пенсионната система, за да бъде по-устойчива и по-малък процент държавата да участва от приходите от данъци, за да плаща пенсии.

По-голямата част да бъде от осигурителни вноски както е в цяла Европа. Ние ви казахме и синдикатите са на същото мнение, нашата цел е след десет години максимум 65 процента от дохода от пенсия да бъде от дохода от заплата.