Голям брой ценни и висококвалифицирани българи може да напуснат България към страните от Западна Европа, след като от 1 януари пазарът на труда за българи и румънци в ЕС бе напълно отворен. 

В страната вече се усеща липса на лекари, след като над 7000 души са напуснали България, показват данните на Агенцията по заетостта, съобщава в. "24 часа". 

Отварянето на пазара на труда обаче ще направи заминаването на лекарите още по-лесно, а в големи райони от страната няма нито един лекар от дадена специалност, коментира шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов. 

Липсата на добри лекари в ЕС и до момента правеше реализацията им в Западна Европа лесна, обясниха трудови посредници. Единственото условие пред медиците и до момента било да владеят езика на страната, в която емигрират. 

За голямо изтичане на технически специалисти, инженери и други висококвалифицирани работници предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров още в края на 2013 г. 

Най-интересна и предлагаща най-много възможности в Европа е Германия, коментира председателят на БСК, Божидар Данев. Според него българските работодатели са увеличили с 19% заплащането на висококвалифицираните си служители и това би трябвало да задържи хората в България. 

Между 180 хил. и 200 хил. българи и румънци очаква през 2014 г. германската агенция по труда. Според сценарии на КНСБ пък евентуалните нови емигранти към Германия ще са 100-180 хил. души, от които между 60 хил. и 120 хил. ще работят, а останалите ще са членове на семействата им. Специалисти признават, че се очакват имигранти и от т. нар. "бежанци по бедност", както започнаха да наричат ромите, но броят им няма да е такъв, че да оказва влияние на пазара на труда. Въпреки това броят на придошлите ще е повече от двоен в сравнение с 2013 г., когато от двете страни работа в Германия са потърсили 70 000 души. 

Според данни на агенцията по труда през 2013 г. германски фирми са търсели работници и от България и Румъния, като са издадени 49 288 разрешителни за работа. Най-търсени са били работници в ресторантьорството и в строителството. От 1 януари тези разрешителни няма да са необходими. 

В Германия има голяма липса на квалифицирани кадри в техническите, медицинските и обслужващите професии. 

Най-голям е недостигът на инженери, енергетици, електро- и автоинженери, експерти в металургията, техническите изследвания, конструктори, IT специалисти, програмисти, лекари, болногледачи, гледачи на възрастни хора. 

В някои региони на Германия се търсят и работници в селското стопанство и хотелиерството. Особено големи са проблемите с работната ръка в тежки браншове като строежа на пътища и строителството. Там няма достатъчно кандидати за обучение от завършващите училище и затова Бавария търси такива в България и Румъния.

С отварянето на пазара на труда би трябвало да спадне броят на сезонните работници, се твърди в анализа на КНСБ. Ще се отворят възможности за командироване на специалисти, което ще увеличи шансовете за реализация на строителите например.

Досега опитът показвал, че ще се увеличи броят на нископлатените български и румънски работници в Германия. 

Германският пазар има нужда годишно от 200 000 квалифицирани работници от чужбина, за да си навакса липсите. 

Въпреки това вчера избухна лют скандал в управляващата коалиция в Германия. Баварският ХСС настоя да се въведат нови ограничения на пазара на труда за българи и румънци. Вицеканцлерът Франк-Валтер Щайнмайер от ГСДП обаче обяви, че искането е антиевропейско и ще навреди на ЕС и на Германия. ХДС на Ангела Меркел също разкритикува по-малкия си коалиционен партньор, обвинявайки ХСС, че използва крайнодесни лозунги. Същевременно изследване на Института за проучване на пазара на труда обяви, че страховете от наплив на българи и румънци са необосновани.