Парите за пенсия пострадаха доста от финансовата криза, но разговорите за това си имат и добра страна - много хора се заинтересуваха какво става с редовните им вноски и къде се осигуряват. През цялата минала година близо 85 хил. души са прехвърлили личните си партиди в други пенсионни дружества, което е почти 10 на сто ръст спрямо 2007 г., показаха данните от Комисията за финансов надзор в началото на седмицата. Ако и вие сте сред по-голямата част от българите, които са разпределени служебно в универсален фонд и дори не знаят кой е той, проверка може да се направи по два начина. Единият вариант е да си пазите годишните извлечения за партидата, които всяко дружество е длъжно да изпраща. Другият вариант е да проверите чрез сайта на Националния осигурителен институт, но за това трябва да имате персонален идентификационен код (ПИК). През 2004 г. всички осигурени трябва да са получили своя ПИК, а ако не са или пък са го изгубили, могат да получат нов, като подадат лично молба в териториално поделение на НОИ.

Чрез сайта на Комисията за финансов надзор можете да проверите каква е досегашната доходност на фонда ви. Със сигурност нейната крива от последната година и половина няма да ви хареса - тя е предимно надолу. При някои фондове загубите са по-малки, тъй като мениджърите им са инвестирали активите му по-консервативно и така са ги предпазили от силното обезценяване на акциите. Не бързайте обаче да сменяте веднага фонда си с друг, защото може да се окаже, че ще изгубите от смяната повече, отколкото ако останете в стария.

Лесна сметка може да се направи със стойността на един дял в началото на осигуряването ви и в момента. Ако стойността на дял в началото на вашето осигуряване е по-висока, отколкото в момента, почти е сигурно, че сте на загуба и специалистите съветват да изчакате поне частично възстановяване на доходността. Най-сигурният начин обаче да проверите е с извлечение от личната партида, което може да ви дадат от самия фонд. При повечето дружества процедурата е безплатна, предлага се издаване и на личен код, с който да правите проверка и през сайтовете им.

След като разполагате с толкова информация, ще можете да прецените сами дали искате да се преместите в друг фонд, който инвестира по-консервативно, или пък напротив - по-рисково. Преместването не може да се прави по-често от веднъж годишно, освен това трябва да са минали поне две години от първоначалната дата от осигуряването ви в универсален или професионален фонд. Ако става въпрос за доброволно осигуряване, минималният първоначален срок е една година. Прехвърлянето на партидата става, като подадете заявление до новоизбраното дружество - служителите му ще ви обяснят какво е необходимо да се попълни и в какъв срок ще стане. Таксата за преместване при всички дружества е максималната, която законът позволява - 20 лв. И накрая - не забравяйте какво съветват специалистите - по време на финансова криза трябва да бъдете двойно по-внимателни и да избягвате резки смени при инвестициите.