По-дълги почивни дни ще има само ако националният празник се пада в събота или неделя. Тогава неработен ден ще е и следващият понеделник. Промяната се подготвя от социалното министерство, след искането на бизнеса за премахване на дългите почивки и отработването в събота, пише 24 часа.

Предложението все още е работно, но министерството търси варианти да се съобрази с исканията на работодателите. 

Новата система предвижда неработните понеделници да не се отработват, както и да отпадне правото на Министерски съвет да отпуска допълнителни почивни дни, за да се образуват т.н. дълги уикенди, когато празниците са близо до съботния и неделния ден.  

Когато празниците се падат през седмицата, неработен ще бъде само съответният ден. За Великден ще се почива от петък до понеделник включително. 

Шефът на парламентарната комисия по икономика Петър Кънев поиска сливанията на почивните дни да отпадне, както и отработването им в събота. Той обяви, че 4-те работодателски организации са изпратили писма до икономическата и правна комисии и настояват тази практика да бъде премахната, тъй като това пречи на бизнеса.

Кънев цитира ново проучване, което показва, че само 8% от работодателите у нас имат положително становище за сливане на почините дни и вероятно те са от туристическия бранш. Над 60% от работодателите казват, че тази практика е вредна и пагубна и загубите за бизнеса са от 400 до 600 млн. лв. на година.

Като пример Петър Кънев посочи месец през тази година, когато имаше 18 работни и 13 почивни дни. Според него практиката с отработването е абсурдна и освен в България, тя се прилага само в Румъния и Естония. Депутатът е категоричен, че никой не трябва да дава право на правителството да определя работното време на частния сектор.