Военното министерство смята да купува и ракети с по-голям обсег на действие. Това е записано в проекта "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Днес този документ ще бъде обсъден от Съвета по сигурността в Министерския съвет. Той е изготвен от служебният министър Велизар Шаламанов, пише "24 часа".

Премиерът Георги Близнашки ще прочете, че "непосредствените поуки от развиващия се конфликт в Украйна налагат спешно адаптиране и развиване на огневи способности с далеч по-голям обсег от разполагаемия в момента". Сега на въоръжение в армията ни има системи за артилерийски огън "Град", ЗРК "Куб", "Стрела" и "Оса". Тяхната делекобойност варира от 15 до 40 км.

От военното ведомство отказаха да пояснят намеренията си, но обясниха, че това е "принципен политически документ в областта на отбраната". Новата стратегия за членството ни в НАТО трябва да бъде гласувана от кабинета. С нея страната ни ще отиде на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4-5 септември. За първи път на такова равнище политиката на руския президент Владимир Путин е определена като сериозен риск за България.

"Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира националните ни способности за отбрана", се казва в документът.
Експертите, писали визията уточневат, че кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила. Основните рискове са отделени в пет категории, като първото място е отредено за "хибридната война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война". Уточнено е, че такава война води Русия в Украйна.

В проекта се казва, че българското гражданско общество демонстрира своята все по-сериозна и непримирима подкрепа за съзряващата либерална демокрация.