Президентът на Европейската централна банка Марио Драги днес ще обяви решенията на борда на институцията за това каква политика да бъде следвана занапред. Най-важната новина, която инвеститорите очакват, е, разбира се, свързана с основния лихвен процент, който към настоящия момент е 1.50%, а лихвата за рефинансиране е на рекордно ниското ниво от 0.75%.

 

Спекулациите преди Драги да се появи пред камерите са, че този път ЕЦБ ще направи онова, което отдавна се очаква от нея, а именно да понижи още основната си лихва. Причината за това е случващото се в Кипър, който изправи еврозоната пред трудност, с която институциите, участващи в спасителните планове, трябва да се справят. От друга страна Европейската централна банка може да пристъпи към подобно действие, мотивирана от онова, което предстои да направи Японската централна банка, а именно - удвояване на количеството изкупувани от пазара ценни книжа до 7 трлн. йени месечно. Това веднага оскъпи еврото към йената с процент и половина.

 

Според анализ на Dutch bank ING, цитиран от CNBC, проблемите на Кипър са достатъчно основателни за понижение на основната лихва на ЕЦБ. Карстен Брезски, главен икономист на банката, обръща внимание, че от началото на годината участниците на финансовите пазари пускат спекулации за евентуално намаление на лихвата, но Марио Драги успяваше да устои на изкушението. Сега обаче има промяна в макроикономическата картина, особено след последната среща на борда на ЕЦБ. Кризата в Кипър е възможно да окаже дългосрочно негативен ефект върху икономиката на еврозоната. Ето защо това би могло да послужи като оправдание за понижение на основната лихва.

 

Анализаторите на Reuters обаче продължават да очакват, че лихвата ще остане без промяна. Анкетата сред тях носи този резултат въпреки данните за спад на потребителското доверие в еврозоната, понижаващата се инфлация и задълбочаващия се проблем с безработицата.