Фиксираният курс има своите преимущества, но има и недостатъци. Например, ако влезете в еврозоната или приемете фиксиран валутен курс, печелите защита, сигурност за валутата си, защото сте в група. Това заяви в предаването на Дарик "Ориент експрес" бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел. Той допълни: Винаги е по-добре да сте в екип, отколкото сами. Вижте, например, какво се случи в Исландия, Великобритания. От друга страна, ако се фиксира валутният курс, се губи възможността да регулирате стойността на валутата.


И например ако има необходимост да се адаптира конкурентоспособността на индустрията, да погледнем Италия да речем, важно е да съществува тази възможност, обясни Шусел. По думите му, ако има фиксиран валутен курс, например Италия сега е член на еврозоната, те вече не могат да използват своята валутна политика като част от политиката в подкрепа на конкурентоспособността спрямо другите страни.

Така че, с валутния борд се печели нещо много важно, но и се губи възможността за някои действия. Но обобщено смятам, че в момента за България положителните страни от валутния борд са повече, заключи Шусел.

България трябва да напредне с реформите и да се предпазва от растяща инфлация. Това пък обяви в "Ориент експрес" бившият премиер на Унгария Петер Медиеши.

Имате нужда от стабилна и силна валута. Убеждението ми е, че държавата трябва да се оттегля от икономиката. Възможно е това през този период да изглежда противоречиво, тъй като всички мислят, че заради световната икономическа криза държавата върви напред и решава всички проблеми. Държавата не може да реши всичко. Не трябва повече държава, а по-добра и по-ефективна държава, коментира Медиеши. Според него ако държавата не се намира навсякъде, тогава и корупцията е по-малка. За съжаление, присъствието на държавата само по себе си крие възможностите за корупция. По-малко държава означава по-малък риск от корупция. Затова смятам, че трябват повече реформи и по-голяма публичност за това, че България много неща е решила през последните години, каза още бившият унгарски премиер.

Мои добри лични приятели са ми и бившият премиер Симеон, и настоящият Станишев. И бившият, и сегашният президент. В България има много отлични и умни хора, добри политици. Трябва да можете на кажете и да „продадете” на Брюксел новините за това колко много неща са се случили, за да си подобрите имиджа. Не могат да се чуят лоши новини за съдбата на турското малцинство – това защо не можете да го кажете като успешна история. Има много конфликти в други държави в Централна Европа по отношение на малцинствата. Трябва да се излезе и по-смело да се каже какво е направено. А ако не е направено, тогава се връщам към предишните си съвети, заключи Медиеши.