Днес шведското правителство, представлявано от шведската Агенция за експорт на техника за сигурност и отбрана (FXM), връчи на българското Министерство на отбраната отговор на официалното запитване за информация (RFI), което беше изпратено от министерството по-рано тази година.

 

Освен това стана ясно, че министерството на отбраната е удължило срока за отговор на официалните запитвания за информация за изстребители, съобщиха от Агенцията за експорт на техника за отбрана и сигурност (FXM) на Швеция.

 

В началото на тази година българското военното министерство изпрати писма до водещите производители на изстребители. В тях се искаше информация за инвестиционен проект за "Придобиване на нов модел основен боен самолет".

 

България потърси оферти от американската "Lockheed Martin" за изтребител F-16, от "Boeing" за F-18, от шведската "Sааb" за изтребители JAS 39 Gripen, от германската "Eurofighter" за EF2000 Typhoon и от френската "Dassault aviation" за самолети Rafale.

 

Официалният отговор на шведското правителство беше връчен на българското Министерство на отбраната от маркетинг директора на FXM Йоаким Уолин, регионалния директор за Европа Магнус Густавсон и от програмния директор Маркус Халбърг. Шведският посланик в България Н.Пр. Хелена Пилзас-Алин, шведският аташе по отбраната в София полковник-лейтенант Пер Алриксон, майор Бенгт Ериксон от Шведските въоръжени сили и директорът на "Saab" за България Даниел Боестад бяха част от делегацията.

 

"Изстребителят Gripen вече е на въоръжение в държави-членки на   НАТО и с подкрепата на шведското правителство и ВВС самолетът ще стане основа за бъдещи програми за сътрудничество между Швеция, България и останалите страни, които използват Gripen," обещават от FXM.

 

Офертата на Шведското правителство за Gripen включва:

 

Цялостно окомплектовани 8 броя многоцелеви изстребители Gripen, които са изцяло съвместими с изискванията на НАТО и могат да бъдат експлоатирани повече от 30 години.

 

Партньорски подход, при който България ще се присъедини на равни начала с останалите държави, които използват изтребителя Gripen.

 

Възможност за гъвкаво финансово решение, което да бъде договорено директно между правителствата на България и Швеция.

 

Обучение на пилоти и техници от шведските ВВС и последващо обучение и поддръжка в страната.

 

Във връзка с отговора на шведското правителство компанията "Saab" ще предложи пакет за индустриално сътрудничество в съответствие с изискванията на България.