Централната банка на Швейцария скоро може да бъде принудена да започне да закупува злато, заради съвсем конкретен въпрос на предстоящ референдум.

На 30 ноември швейцарците ще трябва да отговорят дали искат 20% от резервите на SNB да бъдат деноминирани в злато? Дали банката ще трябва върне в страната златото държано в чуждестранни трезори? И дали трябва да бъдат забранени всякакви продажби на злато от швейцарския валутен резерв? Референдумът ще се проведе под мотото „Да спасим нашето швейцарско злато“.

През последните няколко години SNB бе един от активните продавачи на злато и така делът на златните ѝ резерви се понижи от 29% през 2006 г. до 7.8% през септември 2014 г.

Предварителните социологически проучвания сочат, че швейцарците ще подкрепят предложенията в референдума, отговаряйки положително на зададените въпроси.

Според инициаторите от Швейцарската народна партия, политиките на ниски лихвени нива на големите централни банки ще продължат още доста дълго време и златото трябва да се превърне в основен актив на валутните резерви, тъй като за разлика от облигациите и парите в брой не може да бъде манипулирано с количествени улеснения и други монетарни мерки.