Проект за въвеждането на паралелна парична единица - златен франк ще бъде внесен в парламента на Швейцария. Така държавата, която последна се отказа от златния стандарт през 2000 година, май ще е първата, която отново ще погледне към него.

Кампанията по въвеждане на новия франк е подета от дясното крило в парламента и според някои анализатори по този начин тя иска да капитализира нарастващите страхове от глобалната финансова криза и инфлацията, като насочи държавната политика към благородния метал.

През месец март американският щат Юта бе първият, който легализира златните и сребърните монети като валутни единици, с което напрактика върна този вид обвързване на парите с физическия метал. В Щатите това връщане назад е символ на протест срещу печатането на пари, които правителството излива в икономиката. В Швейцария обаче мотивите за връщането към златния стандарт са малко по-различни. Много хора са ентусиазирани от златото, тъй като инвестицията в него им донесе добри печалби с четворното си поскъпване за последните 10 години. С даването на възможност за обръщане на парите във физическо злато, малките инвеститори ще имат възможност да защитят парите си от глобалната несигурност, смятат анализатори.

Събирането на златни и сребърни монети обаче не е за обикновените хора. Най-малката монета е на стойност 100 франка. Ще бъде нужно търсенето на професионален съвет и съблюдаване на придружаващите сертификати.

В очакване на интересния проект, в швейцарския парламент имат далеч по-тревожен проблем за преборване и той е поскъпването на сегашния франк. Той се покачи с цели 16% срещу еврото и долара през последните 2 години. За икономистите това предвещава криза за швейцарската икономика в близките години. MarketWatch