Швейцария вдига завесата над съмнителни банкови операции в бившата Германска демократична република /ГДР/, предоставяйки на Берлин "серия банкови документи, които биха могли да предоставят информация за средствата на масови партии и организации" в бившата комунистическа Източна Германия, съобщи швейцарското правителство, цитирано от Франс прес.

Съобщението е направено въз основа на молба за сътрудничество от Германия, отправена през 2003 година с цел "разследване на незаконни финансови потоци преди и след падането на Берлинската стена", посочи в комюнике министерството на външните работи.

Откритите сметки били вече закрити и в тях нямало никакви средства, уточни швейцарското министерство.

"Държавни органи и служби от партията на бившата ГДР са използвали предприятия в чужбина, за да извършват незаконни дейности, но и за да финансират незаконни дейности. Според разследванията в Германия такива дружества-паравани съществували и в Швейцария", обясни дипломатическото ведомство.

В някои случаи обаче при проверките се оказало, че вече няма документи в банките, тъй като операциите били стари и срокът за съхраняването на архив бил изтекъл. От общо 14 банки, където са поискани проверки, 8 са заявили, че са имали отношения общо с 56 клиенти, уточни министерството.

Документите, предадени на Германия, биха могли да се използват като съдебни доказателства, още повече, че Швейцария е дала одобрение за това по линия на юридическото сътрудничество. Така швейцария допринася и за изясняване на финансовите потоци преди краха на бившата ГДР, е посочено в съобщението. БТА