Акциите на най-голямата платформа за валутна търговия в САЩ, FXCM се сриват с 86% в началото на сесията на американските пазари, след като поевтиняха с 15.06% вчера.

Причината? Бурята, която предизвика на валутните пазари решението на Националната банка на Швейцария да освободи курса на франка от еврото и да намали лихвените си нива.

В резултат, само за часове клиентите на FXCM изгубиха 225 милиона долара, като от компанията отчетоха безпрецедентна волатилност в търговията с швейцарския франк.

Други валутни търговци като Global Brokers NZ Ltd. направо затвориха врати вчера, за да се предпазят от загубите, свързани с франка.

Швейцарските пари скочиха за минути с 41% срещу еврото, като по-късно се оказа, че рязкото движение и огромният брой на сделките са предотвратили изпълняването на част от поръчките.

Мениджърите на пари в Лондон, като Deutsche Bank AG, UBS Group AG и Goldman Sachs Group Inc., спряха да изпълняват поръчките. Това в крайна сметка ограничи поскъпването на франка до рекордните 29%, като последва рязко низходящо движение.

От FXCM предупредиха, че в резултат на загубите "компанията може да влезе в нарушение на някои регулаторни капиталови изисквания".