Централните банки особено на някои държави често се опитват да наложат на пазара своята воля. Но дали им се получава и колко траен е ефекта от усилията им е доста спорна тема. Вчера на валутните пазари имаше сериозна раздвижване при двойката евро/швейцарски франк. Курсът на обмяна между двете валути падна под 1.20 франка за евро до 1.1990. Това бе 7-месечно дъно за обединената валута.

С настъплението към франка пазарите показват, че оценяват тази валута по-скъпо от лимита, зададен от централната банка на Швейцария, която фиксира таван от 1.20 франка за евро. Така случилото се пропадане под това ниво означава, че банката в Цюрих ще трябва да се намеси на пазарите и 49-годишният й директор Томас Джордан отново се впуска в битка с пазарите.
Според търгуващи на валутните пазари, цитирани от CNBC, Централната банка на Швейцария се е впуснала в изкупуване на евро, като по този начин притиска цената на швейцарския франк. Действително, към този час курсът на обмяна между двете валути се нормализира до 1.2017 франка за едно евро.

Фиксирането на франка бе извършено през септември миналата година заради нарастващите опасения от дълговата криза в Европа. В бягството им от активи, които носят повече риск, инвеститорите заложиха на франка като надеждно защитаващ стойността на парите им. Заради подобни изкупувания на франкове, той бе поскъпнал с повече от 37% през блятото на миналата година, което наложи и вземането на радикална мярка, а именно връзване към еврото. От тогава до сега франкът е отслабнал със 7.7%.

Централната банка на Швейцария постави таван от 1.20 евро за франк. Едновременно с това тя поддържа нулева основната си лихва. В страната се опасяват от дефлация, като очакванията са, че потребителските цени тази година ще спаднат с 0.6%. През 2013 година отново ще има инфлация, но слаба, в границите до 0.3%. През тази година Брутният вътрешен продуект на Швейцария се очаква да порасне с 1%.

Заради тази стабилтност, която Швейцария предлага, инвеститорите продължават да бягат към нея. Пред агенция Блумбърг Клод Маурер, икономист в Credit Suisse Group AG, коментира, че инвеститорите обръщат активите си във франкове, защото бягат от риска и търсят изход от еврото.
 
Осезаемото втвърдяването при франка започна в началото на тази седмица, когато испанският премиер- министър Мариано Рахой призна, че страната му се бори с изключителни трудности. През тази седмица държавата организира аукцион за продажба на нова емисия дългови книжа, но интересът към тях бе толкова слаб, че държавата успя да продаде облигации за едва € 2.59, с което покри заложения минимум на предлагането.

По последни данни, цитирани от Bloobmerg, чуждестранните валутни резерви на Швейцария са 237.5 млрд. франка през март, спрямо 227.2 млрд. франка през февруари. Централната банка е разходвала 17.8 млрд. през 2011 година, за да се бори с масивното нацденяване на франка.