Швейцарските министри обявиха, че силата на франка продължава да буди безпокойство дори и след последното му поевтиняване спрямо еврото, при което кросът достигна 20-месечно дъно.

 

"Еуфорията е неуместна" и е необходимо по-голямо поевтиняване, каза министърът на финансите Евелин Видмер-Шлумпф пред репортери в Давос, в края на миналата седмица. Според нея "франкът все още е много силен."

 

Швейцарската национална банка наложи таван от 1.20 франка за евро през септември 2011 г., за да защити износителите, тъй като нарастването на доходността на облигациите в най-слабите икономики в Европа накара инвеститорите да хеджират в сигурни активи. А швейцарските пари се ползват със статута на валута-убежище в ЕС.

 

Въпреки че франкът поевтиня с 3.2% през тази година, той остава с 9.1% над средното си нива за последните 5 години и с 35% по-скъп от дъното от 1.6828 EUR/CHF, достигнато през октомври 2007 година.

 

Днес франкът поскъпва срещу еврото, като на валутните пазари протича процес на консолидация. Единната валута губи 0.40%, до 1.2414 EUR/CHF.

 

Швейцарският министър на икономиката Йохан Шнайдер-Аман потвърди тезата на Видмер-Шлумпф, като каза вчера, че франкът все още е "твърде силен", Според него перспективите за франка са "въпрос на развитие на еврото."

 

"Франкът е много високо ценена валута, причината за тази висока оценка е несигурността в еврозоната, която доведе до неговото поскъпване", коментира президентът на Националната банка на Швейцария, Томас Джордан, цитиран от Bloomberg. Той прогнозира ново поевтиняване на швейцарската валута.