Швейцарската национална банка заяви, че провизиите в UBS и Credit Suisse са "ниски" и призова двете банки да бъдат по-прозрачни по отношение рисковете, които поемат, докато регулаторите по целия свят се борят да направят кредитните институции по-безопасни, съобщава Financial Times.

 

В своя финансов отчет за стабилност, SNB признава, че двете най-големи банки в Швейцария трябва да предприемат мерки за подобряване на капиталовите си позиции до края на тази година

 

Провизиите за поемане на загуби на двете финансови институции възлизат на 2.3% от общите им експозиции в края на първото тримесечие на 2013 г.

 

"Като се имат предвид оценката за нарастващ риск в средата и щетите, възникнали при неотдавнашната финансова криза на пазара, SNB счита, че текущите нива на провизии в големите швейцарски банки да са ниски", пише в доклада.

 

"Например, по време на последната криза, UBS претърпя загуби в размер на около 2 на сто от общата стойност на експозициите си. В допълнение, редица сравнителни проучвания предполагат, че равнището на ливъридж на две големи банки все още е под средното за света. "

 

За да се хвърли повече светлина върху техните дейности, SNB призова двете банки да публикуват количествена оценка на общите рискове, пред които са изправени.

 

С цел да отговори на по-строгите капиталови изисквания Credit Suisse планира да намали баланса си до под 900 млрд. швейцарски франка до края на тази година, докато UBS има за цел да намали своите експозиции до 600 млрд. швейцарски франка през 2015 г.