Германската индустриална компания Siemens постепенно ще прекрати до 2014 г. бизнеса си в областта на слънчевата енергия, тъй като не успяла да намери купувач за него, съобщиха от дружеството.

Седем месеца след като Siemens обяви, че ще продаде поделението, няколко компании са проявили интерес, но до продажба не се е стигнало. В резултат на това дейността ще бъде прекратена, заяви говорител на компанията.

280 служители на Сименс са заети в сектора на фотоволтаиците, главно в Израел. През 2009 г. германците купиха израелската компания за слънчева енергия Солел Солал за 284 милиона евро и до днес тя съставлява голяма част от дейността в сектора на слънчевата енергия.

Siemens, която вече не вижда бъдеще в сектора на възобновяемите енергийни източници заради ожесточената конкуренция от Китай, обяви през октомври, че иска да се оттегли от производството на соларни панели.

Германската компания Бош също обяви в края на март, че иска да продаде или да прекрати дейността си, свързана с фотоволтаиците, в която са заети около 3000 души.