Гръцкото правителство подписа сделка със Siemens на стойност 330 милиона евро. Сумата едва ли ще реши дълговите проблеми на страната, но е глътка въздух на фона на кризата, пише The Telegraph.

 

С тези средства германската компания урежда проблема с обвиненията в корупция. От финансовото министерство на Гърция отчетоха, че сделката ще донесе значителна "финансова полза и ще подкрепи реалната икономика."

 

Споразумението формално урежда обвиненията срещу Siemens, че е подкупвал държавни служители, за да осигури договори за изграждането на инфраструктурата за Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

 

Съгласно условията на сделката, немската група се съгласява да отпише 80 милиона евро, дължими от гръцката държава и да инвестира 250 млн. евро в икономиката на Гърция.

 

В тези 250 млн. евро, влизат 90 млн. евро, които Siemens ще изплати в продължение на 5 години на правителството на Гърция за инвестиции в инфраструктура, медицинско оборудване и изследователски програми.

 

През 2012 г. германският инженерен гигант ще вложи в Гърция 100 млн. евро, като освен това ще изгради нов завод в страната на стойност над 60 милиона евро, в който ще наеме повече от 700 души.

 

За да е сигурно, че Siemens ще изпълни поетите ангажименти правителството в Атина сформира специална комисия, която ще инспектира дейността на компанията. Междувременно германското дружество ще заплати и съдебните разходи на гръцкото правителство по делото за корупция.