Siemens тества нови технологии за контрол на трафика, базирани на взаимното съчетаване на всички и всичко, което се намира на улици, пътища и релси - автомобили, пешеходци и влакове.

 

Системата дава възможност на участниците да обменят информация едни с други, включително и с инфраструктурни компоненти като светофари или знаци – и всичко това в реално време дори и при високи скорости. Тестовото поле на системата наскоро бе представено на Световен конгрес във Виена.

 

Siemens оборудва с новата система за контрол на трафика триъгълен участък с обща дължина от 45 км от междуградската магистрала в южната част на австрийската столица. Оборудването включва 150 сензора и повече от 150 трафик камери.

 

Елементи от системата постоянно следят пътните условия, състоянието на трафика и времето. Посетителите на световното изложение във Виена бяха в състояние да видят как интелигентни превозни средства използват безжична комуникация, за да информират водачите на други автомобили за потенциални опасности – например за условията на ограничена видимост или за наличие на мъртва точка на видимост.

 

Наред с много други неща, това ще направи възможна най-ефективната и безопасна система за движение досега.

 

Превозните средства биха могли да се предупреждават взаимно при опасности, както и да се движат с повишено внимание след инциденти, така че да се избегне сблъсък с други коли или пешеходци.

 

Системата може също така да предава информация, когато светофарът даде червен сигнал, което ще позволи на останалите превозни средства да намалят скоростта си и по този начин да спестят гориво.

 

Идеята на Siemens e всички превозни средства и устройства да бъдат свързани помежду си в мегаполисите на бъдещето. Стандартизирани интерфейси ще дадат възможност за обмен на данни между самите машини, както и ще позволят общуването им с хората.