Държавата да плаща парични награди на граждани, които са подали сигнали за корупция. Това предвижда една от мерките в антикорупционната стратегия, подготвена от вицепремиера Меглена Кунева.

Документът бе публикуван от правителството за обществено обсъждане във вторник вечерта. Преди това е бил представен на премиера Бойко Борисов, пише "24 часа".

Награди обаче ще има само ако сигналът бъде доказан и се стигне до осъдителна присъда за корумпирания, предвижда тази мярка. Парични награди ще има и за журналистически разследвания, които разкриват корупция. Тук обаче няма да има изискване след оповестената в медиите информация да се е стигнало до присъда на уличените в корупция хора.

Вече да се разследват и сигнали за корупция, които са с анонимен подател, е заложено в стратегията на Кунева. В момента ведомствата не приемат сигнали, ако подателят иска анонимност. За да бъде проверен анонимен сигнал обаче, трябва да са посочени достатъчно данни за нарушението.

Стратегията трябва да се изпълни до 2020 г. и очакванията на вицепремиера са да повтори румънските успехи в борбата с корупцията.

Политиците и висшите чиновници вече ще носят наказателна отговорност за неверни данни в декларациите си За да стане това обаче, са нужни промени в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Сред данните, които вече ще влизат в декларациите на политиците, пък се включват не само семействата, но и хора, които са в любовна връзка или фактическо съжителство.

Корупцията по високите етажи на властта пък ще се разследва от специализирано междуведомствено звено на прокуратурата, ДАНС и МВР. То ще следи и за имотното състояние и честността на магистратите.

Чиновниците да минават на тестове за почтеност, за да се ограничи дребната корупция, която най-много тормози гражданите, предвижда антикорупционната стратегия, предложена от вицепремиера Меглена Кунева. Освен това тези от тях, които са на позиции с корупционен натиск ще бъдат ротирани често.