Доларът и йената поевтиняха на валутните пазари вследствие на данните за трудовия пазар в САЩ, които показаха знаци на подобрение. В частния сектор са създадени 67 000 нови работни места през август, а почасовото заплащане е нараснало с 0.3%. През седмицата бяха обнародвани и други окуражаващи данни: добър ръст на БВП в Австралия, стабилна промишленост в Китай.

Това са сигнали, че световната икономика най-вероятно няма да се върне в зоната на рецесията. Търсенето на активи – убежища отслабва. Доларовите фондове бързо се трансформират в по-доходоносни активи, като акции и суровини. Спрямо единната валута доларът поевтиня с
1% до USD1.2896. Йената се търгува на ниво 84.31 йени за долар, без особена промяна. Спрямо евро, йената се търгува с 0.6% понижение до 108.72.

Причината за поскъпването на йената, освен в статуса й на валута – убежище се крие и в неубедителните намеси на централната банка на Япония. Пазарът се е настроил за нови стимули, включително директна интервенция на валутните пазари, и открива дълги позиции в йени в очакване на развръзката около партийните избори, ключови за премиерския пост.

Най-печеливши сега са валутите на страните със суровинни икономики и по-високи лихви. Валутата на Австралия регистрира 0.6% спрямо долара на САЩ до 91.66 щатски цента за австралийски долар. Австралийският долар печели също и от засилването на китайската промишленост, тъй като Китай е сред основните купувачи на австралийските природни богатства. Норвежката крона по същата причина поскъпна с 2% спрямо долара.

Швейцарският франк, който се счита за една от най-сигурните валути в света, поевтиня спрямо евро до CHF 1.3163. На 31 август франкът постави вечен /т.е. от 1999 г./ рекорд в стойността си спрямо единната валута, като се котираше на ниво 1.2852.