Цената на петрола не поднася изненади и в световната търговия се стабилизира на 134.86 долара за барел лек американски петрол и 134.38 долара за барел от сорт „брент”.

Тази нощ електронното издание на вестник Ню Йорк Таймс съобщи, че Саудитска Арабия ще увеличи добива си на петрол с 5%, което е с около половин милион барела дневно, съобщава БТА.

Източници на информацията са анализатори и търговци, поддържащи връзки с официални саудитски представители, според които Рияд възнамерява да увеличи дневното си производство до около 10 милиона барела на ден.

Според изданието това решение показва, че Саудитска Арабия е все по-изнервена от икономическите и политически ефекти от поскъпването на петрола. Рияд се безпокои, че рекордните цени на петрола може да доведат до забавяне на икономическия растеж и да предизвикат спад в търсенето. В момента Саудитска Арабия произвежда по 9.5 милиона барела дневно или с 300 000 барела повече от миналия месец.

Американските акции завършиха седмицата на положителна територия, като трите основни индекса на Wall Street финишираха на зелено. Индустриалният DOW JONES INDUS добави 1.37% до 12 307 пункта, широкият измерител S&P 500 INDEX се изстреля с 1.50 % до 1 360 пункта, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE отскочи с 2.09% до 2 454 пункта.

На валутните пазари двойката евро- долар се котира в съотношение 1.5381 долара за едно евро, като по този начин зелените пари запазиха силната си позиция. 

* Информацията е актуална към 10.15 часа българско време.